تانکر ماشینی چیست؟
تانکر ماشینی از مخازنی است که برای حمل مایعات مختلف استفاده می شود. از این تانکرها برای حمل انواع مایعات خوراکی از جمله آب، شیر، انواع سوخت از جمله بنزین و گازوئیل و انواع مایعات شیمیایی استفاده می شود. این مخازن معمولاً از فلز ساخته می شوند. تانکرهای ماشینی، یکی از پر کاربردترین انواع تانکر هستند که در انواع مختلفی ساخته می شوند.
تانکرهای ماشینی برای حمل مایعات مختلف در بازار در انواع و اشکال مختلف قرار دارند. در زیر برخی از انواع تانکرهای ماشینی را برای حمل سوخت به طور خاص ذکر میکنم:
- تانکرهای بنزین (Gasoline Tankers):
- برای حمل بنزین از این نوع تانکرها استفاده میشود. ظرفیت و ابعاد آنها به وابستگی از نیاز مشتریان متغیر است.
- تانکرهای گازوئیل (Diesel Tankers):
- یکی دیگر از انواع تانکر حمل سوخت، تانکرهای گازوئیل است که برای حمل گازوئیل از این نوع تانکرها استفاده میشود. مانند تانکرهای بنزین، ابعاد و ظرفیت آنها متناسب با نیازهای مشتریان تعیین میشود.
- تانکرهای نفت خام (Crude Oil Tankers):
- برای حمل نفت خام از این نوع تانکرها استفاده میشود. این تانکرها ممکن است به دلیل ویژگیهای نفت خام نظیر لزجیت، نیاز به سیستمهای خاص برای تخلیه داشته باشند.
- تانکرهای گاز مایع (Liquefied Gas Tankers):
- برای حمل گازهای مایع نظیر گاز متان، پروپان، بوتان و … از این نوع تانکرها استفاده میشود.
- تانکرهای شیمیایی (Chemical Tankers):
- برای حمل محصولات شیمیایی مختلف مانند اسیدها، قلیاها و مواد شیمیایی خاص دیگر از این نوع تانکرها استفاده میشود. این تانکرها معمولاً با سیستمهای ایمنی خاص برای جلوگیری از تداخل و واکنش با مواد شیمیایی طراحی شدهاند.
- تانکرهای آب (Water Tankers):
- برای حمل آب در مواقع ضروری یا جهت تأمین آب در مناطق کم آبی از این نوع تانکرها استفاده میشود.
- تانکرهای حمل مواد غذایی (Food Grade Tankers):
- برای حمل مایعات غذایی مثل شیر، روغن خوراکی و دیگر مواد غذایی از این نوع تانکرها استفاده میشود. این تانکرها باید با استانداردهای ایمنی مربوط به حمل مواد غذایی مطابقت داشته باشند.
همچنین، هر کدام از این تانکرها ممکن است دارای انواع زیرساختها و سیستمهای خاصی باشند تا به نیازهای خاص حمل و نقل مایعات پاسخ دهند.
دو نوع اصلی تانکر ماشینی: مخازن بیضی و مخازن اشمیتز
در صنعت تولید تانکرهای ماشینی، دو نوع مخزن کلیدی وجود دارد: مخزن بیضی و مخزن اشمیتز. در این مقاله، به بررسی و مقایسه ویژگیهای این دو نوع مخزن میپردازیم.
مخزن اشمیتز:
تانکرهای ماشینی اشمیتز از تولیدات شرکت اشمیتز، یکی از شرکتهای با سابقه و معتبر در زمینه تولید تانکرهای ماشینی، میباشند. این نوع تانکرها با طراحی خاص از سوی شرکت اشمیتز به عنوان “مخزن اشمیتز” شناخته میشوند.
شرکتهای تانکرسازی، از جمله ماموت، الگوبرداری از طراحیهای شرکت اشمیتز کردهاند. در تصویر زیر، یک نمونه از مخزن اشمیتز را مشاهده میکنید.
ویژگیهای مخازن اشمیتز:
- ارتفاع کمتر و عرض بیشتر نسبت به مخازن معمولی.
- نصب بر روی شاسی تریلی، کامیون و بنز تک سوار.
- خاصیت کمتر چپ شدن در تصادفات و حرکت در جادههای ناهموار.
مزایا:
- گنجایش حجم مایع بیشتر نسبت به مخازن بیضی.
- امنیت بالاتر در حین حرکت و دور زدن.
مخزن بیضی:
مخازن بیضی در گذشته به عنوان یکی از انواع مخازن ماشینی استفاده میشدند. اما در حال حاضر، استفاده از این نوع مخازن کاهش یافته و بیشتر در زمینههای آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگیها:
- گنجایش و امنیت کمتر نسبت به مخازن اشمیتز.
- استفاده اصلی در حمل آب آشامیدنی و آب پاچی خیابان.
حوادث و نگرانیها:
- احتمال ایجاد موج آب یا مایعات در مخزن در زمان حرکت سریع یا ترمز ناگهانی.
آبگیر:
- نصب آبگیر در بالای مخزن جهت جلوگیری از سرریز آب در هنگام ترمز کردن یا حرکت.
ساختار و مواد:
- ضدقارچ و جلبک با ساختار تک لایه یا سه لایه.
- حاصل از جوشکاری با رنگآمیزی اپوکسی.
استانداردها:
- حاصل از فناوری روز و دارای استانداردهای ایزو 9001.
در نهایت، میتوان گفت که مخازن اشمیتز با طراحی خاص و ایمنی بالا بهترین گزینه برای حمل مایعات در ماشینهای حملونقل میباشند. این مخازن از نظر گنجایش، امنیت و ابعاد، تفاوتهای مثبتی با مخازن بیضی دارند.
نحوه ساخت تانکر ماشینی بیضی
در این مطلب نحوه ساخت تانکر ماشینی بیضی را توضیح می دهیم:
در ابتدا ورقهای موردنیاز تانکر آماده میشود. سپس عدسیها براساس متراژ تانکر( ورقهای دایرهای شکل بیرون تانکر) برش خورده و پرس میشوند. در ادامه لبههای مورداستفاده در تانکر نیز برش میخورد؛ سپس صفحه برش دادهشده و جوشکاریهای ورقها انجام میشود. لازم به ذکر است که در تانکرهای ماشینی برای هر ۲۰۰۰ لیتر ۱ عدد موج گیر که به آن پره نیز گفته میشود، ساخته میشود. موج گیر در وسط تانکر قرار میگیرد . موج گیر از قسمت پایین بهاندازه ۳۰ سانتیمتر سوراخ میشود تا آب در تانکر در گردش باشد. همانطور که از نام موج گیر واضح است، این قطعه از بروز موج در تانکر جلوگیری میکند.(ایجاد موج در تانکر ماشینی میتواند باعث فشار بر تانکر شده و خطراتی ازجمله انحراف مسیر و چپ شدن تانکر را در پی دارد).
زمانی که تانکر جوشکاری میشود ۲ عدد پایه بالشتی یکتکه در قسمت پایین تانکر نصب میشود. سپس در سمت عقب تانکر یک بوشن ۶ یا ۴ نصب میگردد. سپس در قسمت بالایی تانکر دریچهای جهت ورود آب تانکر ، یک بوشن جوشکاری شده و دریچهای ساخته میشود. دریچه فلنچ شده و کیپ میشود تا موقع حرکت آب به بیرون تانکر نریزد.
در ادامه پایههای تانکر از کنارهها مهارشده و باسیم بکسل بسته میشود. هرچقدر لیتراژ تانکر بالاتر برود، تعداد موج گیر نیز بیشتر میشود. مثلاً اگر تانکر۲۰۰۰ باشد یک موج گیر نیاز دارد. اگر ۴۰۰۰ باشد ۲ موج گیر، اگر ۶۰۰۰ باشد ۳ موج گیر و به همین صورت به موج گیرها اضافه میشود.
پایههای بالشتکی در تانکرهای کوچک که بر روی نیسان نصب میشود، نیاز نیست؛ اما بنا بر احتیاط ساخته و نصب میشود. اما اگر تانکر روی خاور باشد، یک شاسی آهنی بر روی خاور جوشکاری شده و تانکر بر روی شاسی سوار میشود. در زیر تانکر نیز پایه بالشتکی نصب میشود. در ادامه پایههای بالشتکی تانکر بر روی شاسی قرارگرفته و جوشکاری میشود.
درنهایت شاسی ساختهشده توسط تانکر سازی، با کورپی، بر روی شاسی ماشین نصب میگردد. درواقع به این صورت است تانکر ماشینی حامل مایعات مهار میشود.
تانکرهایی که سیستم آبپاش دارند، بهاندازه عرض ماشین یک لوله و فلکههای لازم در تانکر برای آبپاشی تعبیه میشود. همچنین پمپی جهت پمپاژ و انتقال آب در این تانکرها قرار دارد.
در قسمت پشتی تانکر نیز لولههایی تعبیه میشود که در صورت سرریز آب، آب از این لولهها به بیرون ریخته میشود.
نوآوری های جدید در تانکرهای ماشینی
تانکرهای ماشینی، به عنوان وسایل حمل و نقل حمل مایعات به خصوص محصولات نفتی و شیمیایی، همواره مورد توجه صنعت حمل و نقل و صنایع مرتبط بودهاند. در سالهای اخیر، نوآوریهای جدیدی در زمینه تانکرهای ماشینی اعمال شدهاند که به بهبود عملکرد، ایمنی، و کارایی آنها کمک کردهاند. در زیر چندین نوآوری جدید در این حوزه آورده شده است:
- سیستمهای ایمنی پیشرفته:
- استفاده از سیستمهای نظارتی هوشمند و حسگرها برای شناسایی زودهنگام هرگونه نشت یا مشکل در تانکرها.
- سیستمهای خودکار قطعی برق و انجام عملیات ایمنی در شرایط اضطراری.
- مواد ساختاری نوین:
- استفاده از مواد ساختاری سبک و مقاوم که علاوه بر کاهش وزن تانکر، مقاومت بالایی در برابر ضربهها و شوکها دارند.
- استفاده از مواد ضد خوردگی و مقاوم در برابر محیطهای شیمیایی.
- سیستمهای تخلیه و پر شدن هوشمند:
- توسعه سیستمهای خودکار و هوشمند تخلیه و پر شدن تانکرها که بهینهترین زمان را برای این عملیات انجام دهند.
- طراحی بهینهتر ساختار داخلی:
- بهبود طراحی داخلی تانکرها برای حفظ ایمنی و افزایش بهرهوری فضای داخلی.
- طراحی هوشمند فضاهای تانکر به نحوی که بتوان بهینهتر مایعات مختلف را جابجا کرد.
- سیستمهای تکنولوژی مدیریت:
- استفاده از سیستمهای هوشمند مدیریت تانکرها که به شرکتها امکان مانیتورینگ و کنترل دوره حیات تانکرها را فراهم میکنند.
- اعمال تکنولوژی اینترنت اشیاء (IoT) برای ارتباط و تعامل بیشتر با تانکرها.
- سیستمهای انرژی پاک:
- اندازهگیری و توسعه سیستمهای انرژی پاک مانند استفاده از سلولهای خورشیدی برای تأمین برخی از نیازهای انرژی تانکرها.
این نوآوریها به کمک بهبود ایمنی، کاهش زمانها و هزینهها، و افزایش بهرهوری در صنعت تانکرهای ماشینی میآیند.
ما نیز در تانکرسازی مهر در حد توان خود سعی در استفاده از تکنولوژی های روزدنیا و پیروی از نوآوری ها حوزه تانکر ماشینی، در تولید محصولات خود می پردازیم.
تانکر ماشینی آب
تانکرهای ماشینی حمل آب، جهت حمل و انتقال آب مورداستفاده قرار میگیرند. این تانکرها جهت مقاصد مختلفی ازجمله آبرسانی به مناطق محروم، آبیاری زمینهای کشاورزی، آبیاری فضای سبز شهری، ساختوساز، آتشنشانی، صنعت و حتی در موارد اضطراری مورداستفاده قرار میگیرند.
تانکر ماشینی آب که معمولاً با ورقهای گالوانیزه ساخته میشود، یکی از رایجترین انواع تانکر ماشینی است. این تانکرها از ورقهای گالوانیزه باضخامت ۵/۲ میلیمتر تا ۶ میلیمتر ساخته میشوند.
تانکرهای ماشینی معمولاً مجهز به پمپهای آب و نازلهای پمپاژ آب هستند که در اطراف کامیون قرار دارند.
اکثر کامیونهای استاندارد آب، حدود ۲۰۰۰ تا ۶۰۰۰ گالن آب در خود جای میدهند. مدلهای بزرگتر کامیونهای تانکر آب، مانند نمونههایی که در ساختوساز استفاده میشوند، میتوانند تا ۲۰۰۰۰ گالن را در خود جای دهند. تانکرهای آب تخصصی که در مقیاس بزرگ استفاده میشود، میتوانند تا ۶۰۰۰۰ گالن را در خود جای دهند.
تانکرهای ماشینی مجهز به پمپهای آب و نازلهای اسپری، انواع شیرآلات، خروجی تخلیه آب و سایر قطعات لازم هستند.
تانکر ماشینی سوخت
تانکر ماشینی حمل سوخت برای حمل و نقل گازوئیل، نفت و بنزین استفاده می شود. تانکر ماشینی سوخت از فلزاتی مانند ورق سیاه ساخته می شود تا در برابر موادی که در آن وجود دارد، مقاوم باشد. این نوع به نگهداری و توجه بیشتری از تانکر آب احتیاج داشته و معمولا گران قیمت تر است.
تانکرهای ماشینی حمل سوخت نوعی وسیله نقلیه ویژه هستند که برای حمل و انتقال سوختهای مایع مورد استفاده قرار میگیرند. این تانکرها معمولاً برای حمل سوختهای نفتی، گازوئیل، بنزین و سایر مواد مشابه به کار میروند. در ادامه به برخی اطلاعات کلی و مهم درباره تانکرهای ماشینی حمل سوخت میپردازم:
- ساختار فیزیکی:
- تانکرهای ماشینی حمل سوخت اغلب از فلزاتی نظیر ورق سیاه ساخته می شوند.این تانکرها به نگهداری و ایمنی بیشتری نسبت به تانکرهای آبی نیار دارد.
- برخی از تانکرها دارای عایق حرارتی هستند تا حفظ دما و ویژگیهای فیزیکی سوخت را تضمین کنند.
- ظرفیت حمل:
- ظرفیت حمل تانکرها بسیار متنوع است و به وابستگی از نوع و سایز وسیله نقلیه متفاوت است. تانکرها ممکن است از حداقل چند صد لیتر تا چند هزار لیتر یا حتی بیشتر به ظرفیت داشته باشند.
- سیستمهای ایمنی:
- تانکرهای حمل سوخت مجهز به سیستمهای ایمنی متنوعی مانند سیستمهای آتشنشانی، سیستمهای جلوگیری از نشت سوخت، و سیستمهای کنترل دما هستند تا حوادث و مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
- تکنولوژی انتقال:
- برخی از تانکرها از سیستمهای پمپاژ هوشمند برای تخلیه سریع و کارآمد سوخت به مقاصد مختلف استفاده میکنند.
- مقررات ایمنی:
- حمل و نقل سوخت یک فعالیت حساس است و تمام تانکرهای حمل سوخت باید با مقررات و استانداردهای ایمنی مشخصی مطابقت داشته باشند. در ایران کلیه تانکرهای حمل سوخت بایستی از وزارت نفت، تاییدیه امنیتی داریافت کنند.
توجه داشته باشید که به علت خطراتی که حمل سوخت به دنبال دارد، ایمنی و استانداردهای کیفیت بسیار مهم هستند و تمامی تانکرهای ماشینی حمل سوخت باید با دقت و طبق مقررات مربوطه ساخته و استفاده شوند.
اجزای تانکر ماشینی
برای ساخت تانکر ماشینی اجزای مختلفی مورداستفاده قرار میگیرد که باید متناسب با کاربرد و نیاز ماشین باشد. اجزای اصلی ساخت این مخازن شامل موارد زیر میشود.
- ورق مخزن
- پایه
- درب مخزن
- گلگیر
- سرریز
- جعبه
- آبگیر
- موج گیر
- نردبان
- بوشن ورودی و بوشن خروجی
- رنگ مخزن
قیمت تانکر ماشینی
قیمت تانکر ماشینی به پارامترهای مختلفی بستگی دارد با توجه به اینکه ظرفیت مخزن میتواند روی متریال مورداستفاده برای ساخت آن تأثیر داشته باشد، اولین فاکتوری که روی قیمت مخزن آب تأثیر دارد، ظرفیت آن است.
- نوع ورق
- ضخامت
- اجزای جانبی مانند موجگیر، درب مخزن، تعداد پایههای مخزن آب یا نوع رنگآمیزی
نکات خرید تانکر ماشینی
در زمان خرید تانکر ماشینی توجه به نکات مهم بسیار اهمیت دارد. در این صورت می توان یک تصمیم مناسب برای خرید تانکر گرفت و آن را با کیفیت بالا انتخاب کرد.
- نوع مخزن هنگام خرید باید موردتوجه قرار بگیرد. چراکه بعضی از مخازن برای حمل مایعات بهداشتی مانند آب مورداستفاده قرار میگیرند و برخی دیگر فقط برای حمل مواد صنعتی مثل گازوئیل مناسب هستند. مخازن حمل آب حتما باید از گالوانیزه و مخازن حمل سوخت حتما باید از ورق سیاه و فلزات مقاوم ساخته شوند.
- هنگام خرید به جنس ورق آنها توجه داشته باشید.
- اجزای جانبی مخزن بایستی متناسب با نیاز خریداران و کاربری آنها باشد.
- ضخامت ورق و ظرفیت آن نیز جزو موارد دیگری است که هنگام خرید بایستی به آن توجه داشته باشید.
- تمامی اجزای تانکر ماشینی مانند موج گیر، پایه، نردبان، خروجی و تخلیه، ورودی و غیره باید برای آن تعبیه شده باشد.
- تانکر باید به بهترین روش ساخته و از یک تولیدی معتبر خریداری شود. در این صورت می توان کیفیت بالا را از آن انتظار داشت.
- معمولا اشکال بیضی یا اشمیتث برای تانکر ماشینی در نظر گرفته می شود که امکان ذخیره مواد بیشتر در آن وجود دارد.
- طراحی تانکر ماشینی باید کاملا مناسب با ماشینی باشد که قرار است روی آن سوار شود. باید اندازه گیری دقیق برای شاسی ها و محل نصب انجام شود.
تعمیر تانکر ماشینی
تعمیر تانکر ماشینی به مجموعهای از فعالیتها گفته میشود که به منظور بهبود و بازسازی تانکرهای حمل و انتقال مایعات انجام میشود. تانکرهای ماشینی در طول زمان یا به علت استفاده یا علل دیگر، ممکن است نیاز به تعمیرات داشته باشند.
عملیات تعمیر تانکر ماشینی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بررسی فنی و تشخیص مشکلات: بررسی کامل تانکر برای شناسایی هر گونه خرابی یا نقص در سیستمها و قطعات مختلف.
- تعویض یا تعمیر قطعات خراب: تعویض یا تعمیر قطعات آسیب دیده مانند لولهها، شیرها، سیستمهای برقی، شاسی و غیره.
- تست عملکردی: اجرای تستهای عملکردی برای اطمینان از عملکرد صحیح تمامی سیستمها و تجهیزات.
- سرویس و نگهداری پیشگیرانه: انجام سرویس و تکنیکهای نگهداری پیشگیرانه برای جلوگیری از خرابیهای آتی و افزایش دوام تانکر.
- تنظیم و تعدیل: تنظیم مجدد سیستمها و تجهیزات به منظور بهبود عملکرد و بهرهوری.
- تعویض روغن و مایعات: تعویض روغنها و مایعات مصرفی به منظور حفظ عملکرد بهینه تانکر.
- آموزش و تحلیل علل: آموزش به کاربران در مورد نحوه استفاده صحیح از تانکر و تحلیل علل مشکلات جاری.
برخری از اموری که در تعمیر تانکر انجام می شود شامل جوشکاری، تعویض قطعات، برشکاری و تراشکاری است. همچنین در تعمیر تانکر ماشینی ممکن است نیاز به استفاده از جرثقیل باشد.
به طور کلی، تعمیر تانکرهای ماشینی اهمیت زیادی در حفظ ایمنی و بهرهوری در حمل و نقل مایعات دارد، زیرا هر گونه نقص یا خرابی میتواند به مشکلات جدی و حوادث ناخوشایند منجر شود.
ما در تانکرسازی مهر تعمیر تانکر ماشینی را به شیوه ای کاملاً اصولی و با دقت و کیفیت بالا انجام می دهیم.